Wspomnienia o wakacyjnych przygodach pozostały już za szkolnymi murami. Siły naszych pociech z pewnością zostały zregenerowane w czasie letniej przerwy od nauki. Należy jednak pamiętać, że odpowiednie przygotowanie dzieci do codziennych obowiązków to gwarancja ich prawidłowego funkcjonowania w ciągu całego dnia. Zdrowe odżywianie jest podstawą utrzymania energii i zdolności psychofizycznych, a także zapobiega ono rozwojowi wielu powszechnie występującym w sezonie jesiennym infekcjom [1]. Co więcej, posiłki przygotowywane dzieciom do szkoły powinny być komponowane w taki sposób, aby stanowiły główne źródło energii w trakcie dnia, co bezpośrednio przekłada się na zwiększenie koncentracji i zdolności logicznego myślenia [2].
Wiadomym jest fakt, że wiele dzieci uwielbia słodkości. Warto, aby szkolna śniadaniówka zawierała również takie przekąski. Ale czy muszą to być produkty pełne cukru i niepotrzebnych dodatków? Jednym z doskonałych rozwiązań są zdrowe słodkie przekąski, składające się z produktów Helio, takich jak suszone morele, daktyle, orzechy nerkowca, orzechy włoskie i migdały.
Dlaczego akurat te produkty? Otóż, suszone morele i daktyle to prawdziwe źródła witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy A, C, K oraz takie minerały jak potas, magnez i żelazo. To prawdziwe wsparcie dla odporności i ogólnego zdrowia organizmu. Orzechy nerkowca, orzechy włoskie i migdały natomiast to bogate źródła białka, błonnika i witamin z grupy B. Warto również wspomnieć, o cennych kwasach tłuszczowych omega-3, które wspierają rozwój młodego mózgu naszych dzieci [3].
Poza istotnymi mikroskładnikami, suszone owoce dostarczają również naturalnych cukrów, które stanowią doskonałe źródło energii. Duża jej dawka, jest potrzebna młodym organizmom, aby utrzymać wysoką koncentrację oraz podołać aktywnościom przez cały dzień w szkole. W przeciwieństwie do wielu konwencjonalnych słodyczy dostępnych na rynku, słodkie przekąski z suszonych owoców i orzechów Helio nie zawierają sztucznych barwników, konserwantów ani nadmiernych ilości cukru. Co ważne, badania naukowe wykazują, że składniki zawarte w suszonych owocach i orzechach korzystnie wpływają na pracę mózgu dzieci [3]. Dodatkowo, kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają rozwijający się układ nerwowy, a witaminy i minerały wzmacniają pamięć i koncentrację. Dlatego warto jest dostarczać dzieciom te zdrowe przekąski, szczególnie w okresach intensywnej nauki, egzaminów czy sportowych testów sprawnościowych.
Jakie słodkie przekąski możesz przygotować swojemu dziecku?
Mogą to być np. batoniki, które przygotowujesz poprzez zmiksowanie suszonych moreli Helio So Soft, daktyli Helio, orzechów nerkowca Helio, orzechów włoskich Helio i migdałów Helio z miodem. Następnie uformuj masę w prostokąt i schładzaj w lodówce przed pokrojeniem na porcje. Równie szybko przygotujesz kulki energetyczne, miksując suszone daktyle, morele, orzechy nerkowca i miód. Uformuj kuleczki, obtocz w kakao lub wiórkach kokosowych i schładzaj w lodówce.
Przekąski z suszonych owoców i orzechów Helio to nie tylko smaczna alternatywa dla słodyczy, ale także zdrowe źródło energii i składników odżywczych, które sprawią, że Twoje dziecko będzie pełne wigoru i gotowe do wszystkich szkolnych wyzwań!
Autorki artykułu: Ewa Białecka-Kaczor i Marta Białek – dietetyczki, założycielki edukacyjnego profilu społecznościowego “Praktyka Dietetyka”.
Piśmiennictwo:
- “Zagrożenia zdrowotne wśród dzieci i młodzieży” – Mariola Seń, Grażyna Dębska, Ofi cyna Wydawnicza AFM, Kraków 2011
- “Drugie śniadanie dzieci w wieku wczesnoszkolnym jako element zachowań zdrowotnych związanych z odżywianiem” – Agnieszka Leszcz-Krysiak. Pedagogika. Studia i Rozprawy, 2018.
- “Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie” – Mirosław Jarosz. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, 2020.